ADHD og menopause

Hvis du er kvinde midt i livet med ADHD, har du muligvis oplevet, at din ADHD blev værre i menopausen. Faktisk opdager nogle kvinder først, at de er neurodiverse, når menopausen banker på døren. Årsagen er, at de ADHD-relaterede udfordringer bliver større på grund af den faldende østrogenproduktion. For nyligt er der udgivet en meget vigtig bog om menopausen, og det giver mig anledning til dette indlæg, hvor jeg vil forsøge at koble menopause og ADHD. Der er alle mulige grunde til at læse med, selv om du ikke er neurodivergent. Alle kvinder kommer i menopause. Nogle oplever få eller næsten ingen gener, mens andre er meget påvirkede. Men langt de fleste kvinder ved for lidt om den periode af deres liv, og det bør vi gøre noget ved. Så velkommen til et laaaangt indlæg, for jeg har meget på mit ADHD-menopause-hjerte. Det er vigtigt, så hold ud.

Hvorfor er vi så lidt forberedte på menopausen?

”Vi famler i blinde”, udtaler Katerina Pitzner i podcasten ”Skål Søster”, der udgives af ALT for Damerne. Hun har lige fået resultatet af en blodprøve, som viser, at hun er i menopause. Hun fortæller i podcasten, at det var en lettelse at få en forklaring på den seneste års oplevelser med ”brainfog”. Hun undrer sig over, hvor uforberedte, vi kvinder er, når det kommer til menopausen. Katerina har sat sig for at få styr på fakta og så i øvrigt komme videre med sit liv. Flere og flere kendte kvinder taler endelig om menopausen i det offentlige rum. Det er godt og tiltrængt. Desværre synes jeg, Katerina Pitzner videregiver information om menopausen og især om hormonterapi (HRT), som er fejlagtig og bygger på fordomme. Jeg oplever, at der i Danmark er en negativ fortælling om hormonerstatningsterapi, som ikke stemmer overens med den dokumentation, der danner baggrund for praksis i f.eks. USA og England. Jeg har derfor mit fokus rettet mod udlandet, når jeg forsøger at holde min viden på området up to date. Mest for at kunne begrunde mine ønsker overfor læger mm., men også for at kunne tage del i debatten, og for at kunne tale med andre kvinder om, hvilken form for hjælp, der findes.

Det er ikke en overgang

Jeg anvender konsekvent ordet menopause i stedet for overgangsalder, for det er ikke en overgang. Nedgang i hormonproduktion har konsekvenser der rækker ud over perimenopause og menopause, som varer typisk mellem to og otte år. Menopause betyder ophør af menstruationsblødning og er defineret som 12 måneder uden menstruation. Herefter kaldes stadiet postmenopause og varer resten af livet. Det betyder, at kvinder lever mange år, ja ofte mere end 1/3 af livet, med et konstant lavt niveau af østrogen. Det har nogle alvorlige konsekvenser for velvære og sundhed. Jeg vil anbefale alle kvinder at sætte sig grundigt ind i, hvordan det faldende østrogenniveau påvirker krop og helbred. Det er her, den dugfriske menopausebog kommer ind i billedet. Læs videre for boganbefalingen.

ADHD og menopause – et sammenfald i symptomer

Da jeg efter en årelang og sej kamp endelig fik adgang til behandling for mine symptomer på menopause, følte jeg mig kaldet til at skrive en bog om emnet. Jeg nåede at skrive 80 sider, men så skete der noget, der udsatte mine skriverier. Det gik op for mig, at jeg havde ADHD. Jeg dykkede ned i litteraturen om ADHD, og noget vakte min nysgerrighed.  Der var et overlap af symptomer mellem de to tilstande, og jeg mistænkte, at der kunne være en sammenhæng mellem min menopause og min ADHD. Meget peger på, at der er en sammenhæng. Man kan sige, at der ligefrem er tale om et Kinderæg af ADHD, menopause og en livsfase, med flere store livsændringer. I denne livsfase flytter ens børn hjemmefra samtidig med at ens aldrende forældre måske falder væk eller kræver omsorg og pleje. Mange kvinder gennemgår derfor en svær tid, en tid som ovenikøbet er tabubelagt og domineret af en fortælling om statustab og kropsligt forfald. Når jeg tænker mig om, så kender jeg utroligt mange kvinder omkring 50, der skifter karriere eller helt trækker sig fra arbejdsmarkedet. Det taler vi for lidt om! Så det synes jeg, vi skal, altså tale om det. Men først en forklaring på den mulige sammenhæng mellem ADHD og menopause.

Mangel på østrogen forværrer ADHD-symptomer

En del af de kvinder, jeg taler med, kender kun til blødningsforstyrrelser og hedeture som tegn på menopausen. Men når kroppens produktion af det kvindelige kønshormon østrogen falder i menopausen, påvirker det både kroppen og hjernen, og det har betydning for kvinders sundhed og velvære. Der kan listes 40-50 symptomer op, som sættes i forbindelse med menopausen. Faldende eller svingende hormonniveauer påvirker hjernen på mange områder, og det giver symptomer, som minder om ADHD. Kvinder uden ADHD kan i menopausen derfor opleve ADHD-lignende symptomer som manglende hukommelse, udfordringer med opmærksomhed og koncentration, irritabilitet, stress, aggressivitet og humørsvingninger. Kvinder med ADHD oplever ofte en symptomforværring i forbindelse med menopausen.

Der mangler kliniske studier udført på kvinder

Der findes studier på området, men som ved mange kvinderelaterede sygdomme halter forskningen bagefter. Faktisk blev kvinder ofte udeladt i medicinske studier frem til 1990érne. Baggrunden for at foretage medicinske studier på mænd er, at kvinders fluktuerende hormoner over en cyklus og gennem et liv, gør det vanskeligt at standardisere og foretage valide målinger. Derudover har der været et ønske om at beskytte kvinder i den fødedygtige alder og deres eventuelle fostre mod skadevirkninger fra ny medicin.  Det er dog indlysende, at medicin, som skal anvendes af kvinder, testes på kvinder for at sikre korrekt dosis og for at kortlægge bivirkninger. Fra 1990érne kom guidelines i Danmark for inddragelse af kvinder i kliniske test af lægemidler. Det er nu et krav, som følge af stigende erkendelse af, at den manglende ligestilling kunne have alvorlige konsekvenser for kvinders helbred. Den Panodil, du som kvinde tager mod hovedpine, er testet på mænd, og den anbefalede dosis er beregnet til en mandekrop. Du kan selv forestille dig de problemer, det kan give, at kvinder gennemsnitligt er mindre end mænd, men også at kvinder omsætter de virksomme stoffer langsommere.

Fald i dopamin og serotonin

Der efterspørges altså mere viden og dermed flere studier om sammenhængen mellem ADHD og menopause. Men der findes dog underbyggede hypoteser og valide studier. En hypotese er, at når østrogenproduktionen falder, påvirkes andre kemiske processer i kroppen. Kvinder har østrogenreceptorer overalt i kroppen, og derfor indvirker det på en lang række fysiologiske processer, at østrogen pludselig er i restordre. Et fald i østrogen nedsætter hjernens evne til at udskille dopamin- og serotonin. Hvis hjernen ikke udskiller serotonin, kan det medføre tristhed og angst, mens manglende dopamin opleves som et fravær af glæde og lykkefølelse. Også de eksekutive funktioner som opmærksomhed, hukommelse og koncentration påvirkes negativt ved et fald i dopamin. Et fald i udskillelsen af dopamin og serotonin betyder, at symptomer på ADHD kan opleves forværret. Menopausen indtræffer hos kvinder i ca. 45-55 år alderen, dog med stor individuel variation. Som 45-årige oplevede jeg depressionslignende tilstande, udfordringer med hukommelse og koncentration på et niveau, jeg ikke tidligere havde oplevet. Menopausesymptomer var til stede sammen med ADHD og det ene påvirkede det andet. Dobbelt op på en gave, jeg bestemt ikke havde ønsket mig. Jeg er dog kommet i gode sundhedsfaglige hænder, og har fået hjælp til både ADHD og menopausen.

Hormoner varierer i flere livsfaser

Men hov, tænker du måske, hvad så med andre perioder i kvinders liv, hvor hormonniveauer skifter? Hormonale ændringer vurderes at påvirke symptombilledet hos kvinder med ADHD omkring pubertet, ved PMS, under graviditet og i menopause. Bingo. Helt anekdotisk stemmer det overens med mine egne oplevelser. Min ADHD har bestemt skiftet udtryk flere gange i mit liv, nemlig præcist i de nævnte faser af livet. Min ADHD-adfærd skiftede omkring 13-års alderen, min graviditet voldte især store emotionelle problemer og halleluja, jeg oplevede forværrede symptomer, da jeg kom i menopause.

Kan der gøres noget?

Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg hverken er læge eller gynækolog. Indlæg generelt på bloggen og anbefalinger specifikt, er udelukkende tænkt som inspiration, og jeg opfordrer dig naturligvis til at opsøge autoriseret hjælp, det gælder både i forhold til menopause og en eventuel diagnose. Du skal selvfølgelig ikke opsøge råd på hverken Tik Tok eller andre sociale medier.

Først og fremmest kan hormonterapi være en løsning, hvis dine symptomer skyldes menopause. Hormoner i form af piller, plastre eller gel kan erstatte den mængde østrogen, du mangler. Herved undgår du de symptomer, der er konsekvensen af, at østrogenproduktionen stopper. Læs den nye menopausebog, som jeg henviser til senere.

Er du ikke diagnosticeret, men mistænker at være neurodivers, kan jeg anbefale, at du får din læge til at rekvirere en udredning. Men hav tålmodighed, der er årelang ventetid i den offentlige psykiatri. Med en sundhedsforsikring kan du få en henvisning til en privat psykiater.

Er du allerede udredt og får medicin, kan du tale med din læge om en justering af dosis eller et skift i type af ADHD-medicin. Undersøgelser peger på, at lisdexamfetamine (sælges i Danmark under navnet Elvance) har en særligt god effekt hos kvinder i menopause og især har en positiv indvirkning på ADHD/menopausesymptomer som hukommelse, koncentration og andre eksekutive funktioner. Faktisk anvendes denne type medicin i USA til kvinder uden ADHD mod menopausesymptomer.

Også I den ikke-medicinske afdeling er der hjælp at hente til at lindring af symptomer på menopause eller til forværrede symptomer på ADHD i menopausen. Kognitiv terapi (CBT, cognitive behavioral therapy) kan hjælpe med regulering af følelser og med at skabe bedre struktur og planlægge hverdagens opgaver. Der findes derudover en del anbefalinger, der handler om livsstilsændringer, f.eks. fysisk aktivitet, meditation og mindfulness, kostændringer og kosttilskud. Alt i alt er der mange ting, du selv har indflydelse på, og som skan optimeres og give bedre trivsel i midlife. Hæng på, nedenstående viser dig vej til et to gode bøger om emnet, af Louise Newson og Amada Thebe.

To nye bøger

Der er netop udgivet to bøger om kvinder, alder og menopause; Hvad jeg tænker mens du taler af Alberte Winding og The definitive guide to the perimenopause and menopause af Louise Newson.

Alberte Winding kender du allerede. Det er jo Luna fra Bamse og Kylling og komponisten bag den vidunderlige sang, Lyse nætter, som har fundet vej til Højskolesangbogen. Efter flere bøger tager hun i sin seneste roman fat i den tabuiserede kvindelige vrede, som kan ramme kvinder i menopausen.

”Halvtredserne handler om realiteter. Kroppen kan ikke længere spise alt. Tværtimod er alting usundt, og det er egentlig sundest at sulte. Døden er allevegne. Den tager dine forældre, og den sidder ved bordet, ved siden af vinen, og taler i dine tanker hele tiden. Så du holder op med at festryge, men også med at danse og grine, fordi tingene hænger sammen, lasterne er en klike, som du forlader.”

Da jeg ikke selv er en vred kvinde i midlife længere, vil jeg nok have svært ved at relatere, men jeg nævner bogen, fordi den rammer en trend, hvor kvinder i midlife får synlighed. Der skrives bøger om os, og vi indtager i stigende grad filmlærredet. Selv om skønlitteratur og kunst kan lære os om livets aspekter, vil jeg alligevel nøjes med at anbefale to faglitterære bøger , der kan kvalificere dine valg på området ADHD/menopause.

En vigtig bog om menopausen

Louise Newson er min foretrukne menopauseguru. Jeg er fast lytter af hendes ugentlige podcast, The Dr Louise Newson Podcast. Kender du ikke podcasten, vil jeg anbefale, at du starter ved episode et og lytter til samtlige episoder. Louise Newson er læge, menopausespecialist og driver en menopauseklinik i England med 200 ansatte. Hendes mission er at uddanne både mænd og kvinder i menopauserelaterede emner. Viden og oplysning skal sikre, at kvinder kan forblive sunde og livsduelige også efter 50. Hun ønsker at nedbryde fordomme og opfordrer til, at vi taler mere åbent om en livsfase, som rammer halvdelen af jordens befolkning. Der er mange myter at punktere og en stor mængde information at formidle til kvinder, så de er forberedte og kan tage stilling til en eventuel behandling eller tilrettelægge en tilværelse med høj grad af trivsel.

Hendes nyeste bog skal rette op på den udtalte mangel på viden om perimenopause og menopause. Mangelfuld viden kan i sidste ende føre til manglende behandlingsmuligheder for kvinder. Louise Newson mener, kvinder verden over lider i stilhed, og mange lider helt unødvendigt. Bogen præsenterer den nyeste viden på området, og adresserer de hyppigst stillede spørgsmål fra de kvinder, der opsøger klinikken. Bogen skal give kvinder en viden, der gør dem i stand til at træffe valg for egen krop på et informeret grundlag. At være oplyst er det bedste grundlag for at kræve seriøst behandling hos læger og gynækologer.

Et eksempel på ADHD og Menopause

På Louise Newson´s hjemmeside balance-menopause.com kan du finde en personlig beretning om Margaret, som oplever voldsomme menopausesymptomer som 47-årig. Efter flere års søgen får hun endelig får koblet tilstanden med ADHD, bliver udredt og som stadig er i en proces med afsøgning af den bedste kombination af hormoner og ADHD Medicin. (find beretningen på balance-menopause.com/menopause-library/menopause-and-adhd/).

Boganbefaling nummer to

Da jeg kom i perimenopause, var det som at blive kørt over af et tog. For at være helt ærlig, anede jeg intet om menopause, så det gik år, før jeg forstod, hvad der var i gang. Jeg frygtede hjernekræft, demens, angst og depression, men så fik jeg de første hedeture og det ledte mig på sporet og direkte til egen læge. Lægen sendte mig tomhændet og uforløst hjem. ”Overgangsalder er noget, kvinder må lære at leve med”, mente han. Det var jeg aldeles uenig i. Jeg opsøgte viden hos udenlandske menopausespecialister, og hos en gynækolog fik hjælp i form af mirakuløse dosisposer med østrogen i gelform. Det hjalp. Det er ingen hemmelighed, at jeg er fortaler for hormonterapi. I min omgangskreds har jeg tilnavnet ”hormon-hviskeren”. Jeg er, som nævnt ikke læge, men jeg videregiver den viden, jeg selv har samlet op til kvinder i mit netværk, hvis de opsøger mig. Jeg kan kvalificere deres valg, men valget er i sidste ende den enkelte kvindes. Jeg har talt med kvinder som har valgt at afprøve alt lige fra en Shaman til indtagelse af Rødkløver og Tofu.

Desværre oplever jeg, at det danske sundhedssystem og de danske guidelines om hormonterapi er forankrede i nogle undersøgelser om risiko for brystkræft, som er tilbagevist mange gange. Jeg er meget optaget af de gennembrud i forskning og metoder, som især finder sted i USA, England og Australien. I Australien findes menopauseklinkker på hospitaler, hvor læger, der kun beskæftiger sig med menopause, hjælper og rådgiver kvinder. Sådanne klinikker mangler vi i Danmark. Indtil da tager jeg ansvar for min egen krop og for, hvilke typer af behandling jeg ønsker som postmenopausal kvinde. Jeg anbefaler dig at gøre det samme. Du kunne jo starte med Louise Newsons bog. Har du allerede taget stilling, og er fast besluttet på, at hormonterapi ikke er for dig, så følg en anden menopauseguru, Amanda.thebe, på instagram. Eller endnu bedre; anskaf dig Amanda Thebes bog ”Menopocalypse”, som er en 360 graders vurdering af aspekter i midlife, som du selv kan ændre på. Amanda kan også fanges på amandathebe.com.

Har du spørgsmål til mine oplevelser og erfaringer eller til emner, der omhandler menopause, så kontakt mig endelig. Send mig en dm på instakontoen Neurospiceupyourlife.dk.

Happy ADHD-menopause!

Forfatter: Bea Møgeltoft

Sendiagnosticeret kvinde der er optaget af neurodiversitet, og hvordan et neurodiverst liv som midaldrende kvinde leves så stærkt og meningsfuldt som muligt. Jeg lever et aktivt træningsliv, er bosat på en ø og har en baggrund i ledelse og procesfacilitering. Elsker dans, styrketræning, basketball, kaffe og hvid chokolade.

4 meninger om “ADHD og menopause”

 1. Hej Bea.
  Tak for en vanvittig god beskrivelse.
  Jeg fik selv diagnosen ADHD i 2020 som 52 årig.
  Jeg gik i “overgangsalder” som 40 årig efter endt og mislykket fertilitets behandling.
  Nu er der endelig kommet nogenlunde styr på min ADHD, har prøvet 4 forskellige slags medicin.
  Så sprang bomben 21/12-23 hvor jeg fik konstateret brystkræft. Nu er jeg opereret 2 gange og starter i strålebehandling om 14 dage.
  Det værste er at jeg i 5 år fremad skal være i antiøstrogen behandling, så bliver min ADHD måske endnu værre.
  Ved snart ikke hvor jeg skal søge viden henne. Den ene læge siger et, den anden noget andet. Har du mon nogen forslag til hvad jeg kan gøre/søge viden.?
  Hilsen den fortvivlede

  1. Hej Lykke. Hvor er jeg ked af din situation, og beklager at jeg først ser din besked nu. Jeg får ikke notifikationer herfra. Håber, du er ok. Jeg har et par forslag til hvor du skal søge viden. Men udfordringer er at gynækologen ved noget om hormoner og psykiateren ved noget om ADHD – og de taler ikke sammen. Der er især en menopause-guru, Louise Newson, hvis podcast du SKAL høre og som forholder sig til kræft og hormonerstatningsterapi.
   Skriv lige til mig på messenger, hvis du har brug for at vende noget med mig. find mig under Bea Møgeltoft.
   Sender dig alle gode tanker

 2. Hej Bea, jeg er 50’år og bor på Grønland, jeg kan genkende og kan relatere meget i dine artikler og skal til gynækolog den 30/4 hvilket jeg glæder mig til. Jeg vil meget gerne til udredning for ADHD alle de symptomer påvirker min krop rigtig meget og jeg er nu desperat for at finde ud af hvad der er galt med min krop, men ventetiden her i Grønland er meget lang, har du nogle anbefalinger ? inden jeg tage til gynækolog 🙂

  Hilsen Naja

  1. Hej Naja. for pokker altså, jeg nåede ikke at svare dig inden du skulle til gynækolog. Udfordringen er, at gynækologer ved noget om menopause, mens psykiatere ved noget om ADHD og de snakker ikke sammen. En anden udfordring er, at der mangler forskning på området, så hypotesen er, at Menopause og ADHD hænger sammen, og at mange kvinder oplever store udfordringer med adhd-symptomer i menopausen. Men det er ikke endnu underbygget af evidens, så vi famler lidt i blinde og vi må bruge vore egne oplevelser og erfaringer. Der er ikke noget galt med din krop, du mangler bare østrogen. Jeg anbefaler alle menopausale kvinder med ADHD at afprøve hormonerstatningsterapi, som du skal tale med gynækologen om. Og så at gøre, som du allerede er i gang med – læs og opsøg alt, hvad du kan om emnet. Kæmpe skud ud til dig og knæk og bræk med det hele. Ærgerligt at du bor så langt væk, jeg skal holde oplæg til et event om kvinder, hormoner og adhd i København d. 13. maj.
   Vi bøvler også med lange ventetider i Danmark, det er frustrende!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *