En mindre ændring i de britiske guidelines for progesteron
Jeg er faldet over en række opslag og reels fra menopauselæger, der henviser til en mindre korrektion i anbefalinger for hormonbehandling af kvinder i menopausen. Det er ingen hemmelighed, at jeg er hormonhvisker. Jeg er stor fortaler for, at du afprøver hormonerstatningsterapi (HRT) i forbindelse med menopausen, især hvis du er neurodivergent. Læs hvorfor i et tidligere indlæg ADHD og menopause. Som hormonhvisker må det være min opgave at gøre opmærksom på ny evidens eller nye guidelines. Derfor dette korte indlæg, der skal informere dig – men ikke gøre dig urolig eller angst – i forhold til den lille ændring i de britiske anbefalinger til forholdet mellem østrogen og progesteron i behandlingen af menopausesymptomer.
Det er stadig sikkert at tage hormoner
Kvinders kønshormoner hedder østrogen og progesteron (gestagen). De produceres i æggestokkene indtil menopausen. I tiden op til den såkaldte perimenopause daler produktionen, hvilket kan give mange forskellige symptomer, da alle organer og væv påvirkes af hormonerne. I forbindelse med menopausen kan symptomer behandles med hormontilskud (HRT). Du vil hos din læge eller gynækolog få tilbudt naturlige hormoner, som er bioidentiske, og som svarer til og erstatter din manglende hormonproduktion. Læs mere om typer af behandling her:
Det er sikkert at anvende hormonbehandling, men desværre florerer der mange skræmmehistorier, og der henvises til tidligere undersøgelser, som er tilbagevist utallige gange. Især i Danmark oplever jeg en skepsis, ja ofte ligefrem frygt, hos de kvinder, jeg taler med om HRT. Det er en skam. Læs om baggrunden for den frygt og hvorfor frygten er ubegrundet her: https://www.forbes.com/…/heres-the-current-thinking-on…/
Stil dig selv følgende spørgsmål:
Hvis der fandtes en type medicin, som mænd i alderen 50-60 år kunne få en recept på, og som overordnet set kunne forbedre deres velbefindende, reducere risikoen for tarmkræft, knogleskørhed, brystkræft, hjertekarsygdomme og muligvis demens og alzheimers – hvor mange mænd, tror du, ville tage medicinen? Mit bud er, at det ville blive langet over bardisken som ”et sæt”. Jeg kommer fra Aarhus, hvor begrebet et sæt består af en øl og en Arnbitter, hvilket er en legendarisk servering på byens brune værtshuse. Hvis mænd kom i menopause på samme måde som kvinder, var et sæt med stor sandsynlighed en øl og en dosis hormoner. De ville tage det alle sammen, og der ville foreligge store mængder forskning om fordele og ulemper ved behandlingen.
Østrogen er vigtig
Hos kvinder hedder medicinen Østrogen. Der burde forskes meget mere på området, men der er en vis enighed blandt menopausespecialister om, at hormoner mindsker risikoen for blandt andet hjerte-kar-sygdomme og for hoftebrud. Disse to lidelser koster langt flere kvinder livet end brystkræft gør (læs mere i bogen ”Estrogen matters” eller følg Avrum Bluming og Carol Tavris arbejde for at korrigere misinformation og myter om de skadelige virkninger af HRT på instagram, @estrogen_matters). Alligevel er det risikoen for brystkræft, der fremhæves hver gang diskussionen om HRT er på dagsordenen. Mit bedste råd til dig som kvinde er at skaffe så meget information som muligt, så du kan foretage valg for din sundhed på et oplyst grundlag. Overgangsalderen er ikke en overgang, det er en tilstand, der varer resten af dit liv, og det går ikke over af sig selv. Den manglende hormonproduktion vil påvirke din sundhed og dit velbefindende i resten af dit liv, og det synes jeg, du skylder dig selv at interessere dig for.
Udenlanske guidelines
Jeg er fortaler for HRT, og jeg henviser andre kvinder til især udenlandske kilder som Louise Newson, hvis podcast og ”balance menopause support app” jeg er begejstret for (https://www.newsonhealth.co.uk/staff/dr-louise-newson/). Jeg følger løbende kilder fra England og Australien, begge lande, jeg oplever, er banebrydende indenfor både studier og erfaringer med patienter, og som har en moderne diskurs omkring menopausen. Jeg blev af min egen læge mødt med bedagede opfattelser af, hvad kvinder skal affinde sig med i forbindelse med menopausen samt præsenteret for de myter om risiko ved HRT, der lever i bedste velgående i Danmark. Derfor kastede jeg mig over udenlandske guidelines, og jeg er ikke rigtigt vendt tilbage til de diskussioner, der foregår mellem danske specialister. Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke helt er klar over, om der er nye danske guidelines på vej for HRT, ovenpå de nye udenlandske udmeldinger. Men i al fald er der kommet en mindre ændring i guidelines for progesteron fra British Menopause Society, som er vigtig at informere dig om, så du eventuelt kan tale med din læge eller gynækolog om nødvendigheden af en mindre justering. Det er mest relevant for dig, der får en høj dosis østrogen (3 mg, hvis der er tale om en gel), og som har udfordringer med uregelmæssige blødninger. En høj dosis østrogen anbefales suppleret af en forøget dosis af progesteron i forhold til tidligere anbefalinger. Tal med din læge eller en gynækolog.
Hvis du har en livmoder, og er i HRT-behandling med østrogen, suppleres der med progesteron, for at mindske risikoen for kræft i livmoderen. Meget tyder dog på, at progesteron i sig selv kan forbedre menopausesymptomer for søvn, stress, humør og kognitive funktioner. Har du lyst til at vide mere om progesteron, kan du finde artikler på f.eks. Pubmed Central, National Library of Medicine (her er et eksempel https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245250/). Min anbefaling ovenpå de nye guidelines er, at du tjekker din dosis af østrogen for at vurdere, om du skal have forøget din dosis af progesteron. Er din dosis høj, så tal med din læge. Får du østrogenbehandling lokalt i skeden, som stikpiller eller en gel, er der ikke en forøget risiko for kræft i livmoderen. Får du progesteron gennem en spiral af mærket Mirena, er du ligeledes sikret med 52 mg af det aktive stof Levonorgestrel (kilde: lægemiddelstyrelsen).
Relax, take it easy
Min intention er på ingen måde at skræmme dig, men blot oplyse om, at der fra British Menopause Society er en lille ændring i anbefalinger for kvinder, der får en høj dosis østrogen.
Så ingen panik. Tal med din gynækolog om det næste gang, du skal til et af de vigtige, regelmæssige tjek, jeg også anbefaler, at du opsøger.
Lev stærkt og pas på dig selv.